VBeskydech.cz

PP Pod hájenkou Kyčera - Mosty u Jablunkova

Přírodní památka Pod hájenkou Kyčera je zarůstající rašeliniště a prameniště na okraji lesního komplexu s výskytem chráněných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Lokalita byla vyhlášena v roce 1990 a má výměru 6,75 ha. Lokalita je součástí mozaiky stanovišť obdobného charakteru v oblasti Moravskoslezských Beskyd, které se podařilo uchránit před zánikem vlivem postupné sukcese. Degradující rašeliniště tvoří přirozená společenstva, do nichž vstupují mezofilní druhy.

Podmáčené jedliny a přirozené smrčiny již vymizely, jejich dřívější přítomnost indikuje žebrovice různolistá a hořec tolitovitý. Na fragmentech mokřadů a pramenišť svazu Caricion fuscae dominují ostřice, které provázejí všivec ladní, suchopýr úzkolistý, mečík střechovitý, prstnatec listenatý a prstnatec májový. Smilkové louky jsou porostlé jalovcem obecným, třezalkou skvrnitou, mochnou přímou a trojzubcem poléhavým. Na vlhčích místech je poměrně bohatě vyvinuto mechové patro, ve kterém byly zaznamenány zejména rašeliník tučný a trsenka kopinatá.

Území bylo dlouhou dobu ponecháno přirozené sukcesi až do roku 1994, kdy byla provedena plošná redukce keřů a v následujících letech byla přírodní památka již pravidelně kosena. Dle opakovaného sledování vedou tato opatření k posílení populací mokřadních druhů.


Přístupnost: Celoroční
Zdroj: www.iszp.kr-moravskoslezsky.cz

 
Nadmořská výška: 495 - 535 m n. m.
GPS: 49°32'20,584"N,18°44'30,838"E
Oblast: Slezské Beskydy
Obec: Mosty u Jablunkova
Katastr: Mosty u Jablunkova
Web: http://iszp.kr-moravskoslezsky.cz/cz ...
Dostupnost
Vzdálenost vzdušnou čarou:
1,5 km severně od centra obce Mosty u Jablunkova


Oblíbené odkazy

Líbí se Vám VBeskydech.cz ?


Copyright © 2013 - 2024 VBeskydech.cz. Všechna práva vyhrazena. Používá: NanoLynx 1.3.3.2 Modes: ubyt2020
Publikovat, kopírovat a rozšiřovat jakoukoliv část stránek je povoleno výhradně s písemným souhlasem autora stránky.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace