Na Karlovský gastrofestival letos míří první český Michelin Pavel Pospíšil
čtvrtek
20.8.2015,
Hotel Horal
14.8.2015 / Martina Žáčková
Informace, na kterou jistě netrpělivě čekali pravidelní návštěvníci galavečeří při Karlovském gastrofestivalu, je konečně tady!
Představujeme vám šéfkuchaře, který se letos ujme oblíbené Michelinské galavečeře ve Spa hotelu Lanterna!
Galavečeře s kuchaři karlovických hotelů Lanterna a Horal, které jsou vyhlášené vynikající krajovou kuchyní v moderním pojetí, se již při Karlovském gastrofestivalu staly příjemnou tradicí a pojmem. Stejně jako fakt, že je každým rokem doplní degustace menu hostujícího kuchaře s michelinskou hvězdou.
Letos se nám podařilo k účasti na Karlovském gastrofestivalu získat výraznou a uznávanou osobnost - šéfkuchaře Pavla Pospíšila, historicky prvního Čecha, který kdy získal michelinskou hvězdu.
Tento 71letý rodák ze Zlína žije trvale v Německu, kde michelinskou hvězdu získal v roce 1980 s restaurací Merkurius v Baden-Badenu.
„V minulosti u nás hostovali šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně také oba aktuální držitelé michelinské hvězdy z České republiky Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český „trojlístek“ díky účasti šéfkuchaře Pavla Pospíšila, který jako vůbec první Čech získal hvězdičku pro svou restauraci v Německu, kde trvale žije. Pavel Pospíšil se gastrofestivalů a podobných akcí účastní jen zcela výjimečně, o to větší radost máme z toho, že přijal naše pozvání do Velkých Karlovic. Jako host Spa hotelu Lanterna připraví pro návštěvníky sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd,“ prozradil Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestival a Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem
Šéfkuchař Pavel Pospíšil
Renomovaný gastronomický odborník a historicky první Čech, který získal nejvyšší ocenění v gastronomii – michelinskou hvězdu, pochází ze Zlína, kde se narodil v roce 1944.
Po absolvování kuchařského učiliště a gymnázia ve Vyškově a hotelové školy v Piešťanech krátce působil v bývalém Československu a pak se mu podařilo získat praxi ve Východním a následně i Západním Německu, kam po srpnových událostech roku 1968 emigroval.
Německu nejprve několik let získával zkušenosti v michelinských restauracích a v roce 1979 si otevřel vlastní podnik, Merkurius v lázeňském městě Baden-Badenu. Restaurace zaujala jednoduchou a přitom výtečnou gastronomií s důrazem na české a moravské speciality a prakticky okamžitě se ocitla v hledáčku michelinských inspektorů. Ti jí legendárního „kuchařského Oscara“ udělili v roce 1980. Merkurius postupem času obdržel i další kuchařská ocenění a zařadil se mezi nejlepší restaurace v Německu.
V roce 1996 Pavel Pospíšil svůj podnik prodal a otevřel si Pospisil´s Gasthof Krone v nedalekém Bühl-Oberbruchu. Ta se od otevření dodnes pyšní známkou Bib Gourmand, která v rámci michelinského hodnocení zaručuje „vynikající jídlo za přiměřenou cenu“.
Do bývalého Československa se Pavel Pospíšil občas vrací, v poslední době zejména na Slovensko, kde spolupracuje se Slovenskou televizí na pořadu „Tajomstvo mojej kuchyně“ a pro přílohu Hospodářských novin „Prečo nie“ recenzuje slovenské restaurace. Gastrofestivalů či kuchařských show se z časových důvodů účastní zcela výjimečně.
Pospíšil - pokrmPříležitost, kterou nabídne 7. Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích – tedy ochutnat degustační menu připravené Pavlem Pospíšilem mimo jeho domovský podnik v Bühl-Oberbruchu, bude tedy zcela mimořádná a neopakovatelná.
Nenechejte si ji ujít.
Menu galavečeře i Michelinského oběda najdete již brzy na webu Karlovského gastrofestivalu.
Zdroj informací: http://www.karlovskygastrofestival.cz/na-karlo ...