13. Soutěž o nejlepší valašský frgál
Gastronomické akce (tradiční akce)Datum a čas konání
neděle 5.10.2014
od 11.00 do 14.00 hod.
Party stan - před Spa hotelem Lanterna
Mezi doprovodnými programy KARLOVSKÉHO GASTROFESTIVALU (http://vbeskydech.cz/akce/gastronomicke-akce/velke-karlovice/karlovsky-gastrofestival-2204) patří k největším lákadlům soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 5. října. Rok od roku těší stále větším zájmu pekařek. Loni již porota hodnotila stovku frgálů od profesionálních i domácích pekařek.
Soutěž o nejlepší frgál„Valašská pizza“ – i tak se někdy s nadsázkou říká frgálu, typickému valašskému koláči, jehož výroba se na Valašsku v rodinách dědí již po staletí. Soutěž o nejlepší frgál patří právem k nejoblíbenějším doprovodným akcím Karlovského gastrofestivalu. Pravidelně se konala ještě před vznikem Karlovského gastrofestivalu, jehož se později stala součástí. Letošní ročník je již 13. v pořadí.
„Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději hodinu před jejím začátkem. Vzorky nejprve posoudí porota, v jejímž čele opět zasedne Ladislav Frgal – zkušený odborník, který se i díky svému neobvyklému příjmení o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá. Poté mohou ochutnávat také návštěvníci,“ uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Také letos bude vyhlášena zvláštní kategorie věnovaná neobvyklým frgálům a kuriozitám. O jejím vítězi rozhodnou sami návštěvníci.
Do ní budou letos poprvé zařazeny také frgály, které nesplňují podmínky chráněného označené dané Evropskou unií. Od loňského prosince může být valašským frgálem označován pouze koláč vyrobený na vymezeném území Valašska dle definovaných výrobních postupů. Po pekařkách bude při registraci v hotelu Lanterna žádáno čestné prohlášení, že jejich frgál vznikl na vymezeném území.
Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.
Právě dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty v soutěži o nejlepší frgál. Posuzuje se také vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé – meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové.
Přihlaste se do soutěže i vy!! Přihlaste se prostřednictvím mailu na vasutovaz@valachy.cz. Maximální počet, s nímž se může pekařka soutěže zúčastnit, je stanoven na 3 kusy. Každý frgál musí být při předání zabalen zvlášť.
Partnerem soutěže frgálů je ETA, tradiční český výrobce (nejen) kuchyňských spotřebičůl. Vítězky soutěže se mohou těšit na hodnotné ceny.
Ceny pro vítěze:
1) Nerezová domácí pekárna ETA Duplica Vital
2) Odšťavňovač ETA Fresher
3) Ruční šlehač s příslušenstvím ETA MULTIPLO
Vstupné:
4 gastroše (zahrnuje volnou ochutnávku + šálek kávy zdarma, 1 gastroš = 20 Kč)